СВЕШТЕНИК ГО ОТКРИ ЕДИНСТВЕНИОТ ПРАВИЛНИ НАЧИН НА ПАЛЕЊЕ СВЕЌИ ВО ЦРКВАТА: Многу Македонци грешат и упорно прават ГОЛЕМА ГРЕШКА

144

Малкумина знаат како премногу се палат свеќи во црквата, особено кога станува збор за оние кои ги посветуваме на нашите починати најблиски. Затоа протоерејот Среќко Зечевиќ ги разреши сите сомнежи.

Фото: Profimedia

Свеќата е цилиндричен предмет излеан од восок низ кој се навојува фитил. Служи како извор на светлина, а својата функција ја извршува со пламенот што се создава со согорувањето на фитилот. Свеќите се користат за осветлување и за религиозни цели.

Свеќите во православната црква се користат во богослужбата, а верниците со (запалени) свеќи за: покојниците, за здравје на своите најблиски и за слава Христова.

Православие, Црква, Свеќа, Бројаница, Крст, Вера
фото: Shutterstock

Кога ќе послужиме (запалиме) свеќа за упокојување на душата, прекрсти се и кажи: „Господи, сети се на својот заспан слуга или на твоите слуги (името на покојникот) и дарувај му (им) вечно блаженство, тогаш, да го бакнеме свеќа и послужете ја.За покојникот – свеќа симболизира дека душата на покојникот преминала од земен живот во вечен живот, живот на светлина и вистина, каде што свети светлината на лицето Божјо . За здравје – да се прекрстиме и кажи: Господи, сети се на твојот слуга или на својот слуга (имиња) и дарувај му (ими) здравје, среќа и напредок“, а потоа, да ја бакнеме свеќата(ите) и да ја послужиме.

Нема празник или ден кога не се палат свеќи за починатите. Се заработуваат и на Божиќ, Велигден или на кој било друг празник.

Свеќа, одмор, девојка, дете, црква
фото: Profimedia

Има погрешно мислење кај народот

Кај народот постои мислење дека во горилниците каде се служат (запалени) свеќи, горниот дел е за здравје, за живите, а долниот дел од горилникот е за покојникот, оваа поделба е вештачка и нема никакво значење. , во Господ сите се живи, па може да се служат свеќи за здравје и во долниот и во горниот дел на горилникот, истото важи и за покојникот.

Свеќата треба да биде направена од чист пчелин восок. Како што пчелата собира мирисен сок и полен од разни чисти и миризливи цвеќиња, така и молитвата на верникот и неговото семејство треба да потекнува од неговото чисто срце и неизвалкана, миризлива душа.

Икони, Икона, Богородица, Свеќа, Црква, Молитва, Православие
фото: Shutterstock

ШТО ПРЕТСТАВУВА СВЕЌИЧКАТА СВЕЌЕ?

Светлината на свеќата е симбол на Божеството, бидејќи Богот во кој веруваме, Светата Троица, живее во недостапна светлина; Господ Исус Христос е наречен „Сонце на правдата“.

Светлината на свеќата ја означува светлината Христова, евангелското учење, кое ги осветлува нашите животни патишта. Светлината од свеќа дава топлина, а означува топлина, т.е. топлина, нашите молитви и нашата љубов кон тој светец или личност на која му служиме (запалиме) свеќа.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.site . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?

You might also like