Доколку се обноват, преговорите меѓу Русија и Украина ќе бидат директни, без „западни посредници“. Ова го изјави Алексеј Полшчук, директор на вториот оддел за земјите од ЗНД на руското МНР, пренесе агенцијата „Фокус“.

„Ова би била најдобрата опција за Москва“, рече Полишчук.

 

„Ако и кога овие контакти продолжат, најверојатно тие ќе бидат и директни. И ова би била најдобрата опција, бидејќи, како што покажува практиката, западните посредници често ги следат сопствените цели и се обидуваат да влијаат на текот на преговорите, не за решавање на конфликтот, туку за свои политички и економски интереси“, посочи тој.

Дипломатот привлече внимание на фактот дека минатата година преговорите со украинската страна беа многу директни.

„До сега комунициравме директно со Украинците преку платформите кои ни се љубезно обезбедени, што навистина го цениме.

Во февруари-април минатата година беа одржани три рунди руско-украински дијалог во Белорусија и една во Турција. Тогаш, речиси секојдневните контакти се остваруваа преку видео врска. Тоа беа директни преговори со Украинците“, се сеќава Алексеј Полчук.