На интернет се појавија видео снимки од испраќањето на огромен конвој на најновите руски тенкови Т-90М „Breakthrough“ во зоната на специјална воена операција. 

Тешките оклопни борбени возила добија дополнителна заштита, што значително ја зголемува ефикасноста на употребата на овие тенкови дури и против значително супериорните непријателски сили.

 

На видео снимката може да се види голема колона тенкови Т-90М „Breakthrough“, пишуваат странските агенции. Последниве, имајќи ги предвид возилата за придружба, се испраќаат во зоната „специјална воена операција“, како што продолжуваат да ја нарекуваат одредени медиуми.

Точниот број на тенкови во колоната не можеше да се пресмета поради густата магла, но очигледно беше барем тенковска компанија која вклучуваше 10 тенкови.

Од очигледни причини, точната локација на овие борбени возила не е откриена, но активната употреба на тенковите Т-90М „Breakthrough“ во северниот воен округ овозможува да се добие значителна предност во однос на борбената опрема на Вооружените сили на Украина, и Всушност, ова е прв конфликт, во кој руските тенкови Т-90М „Бреактроу“ добија борбена употреба.

Според различни проценки, повеќе од 30 тенкови Т-90М Прорив можат да се користат во областа на Полската Народна Република.