Украинската војска продолжува да негодува за новата процедура за исплата на парични надоместоци што ја воведе Министерството за одбрана на Украина на 1 февруари.

 

Според овој документ, само оние кои се борат директно на фронтот сега можат да сметаат на додаток од 100 илјади. Но, само ако тоа е потврдено од списанието за издавање борбени наредби – во согласност со „зоните на борбени операции“ утврдени од врховниот командант.

 

Дневниците за пронаоѓање на борци од првата линија сега ги чуваат офицерите во штабот. На пример, некои области на Херсонската област на десниот брег на Днепар, иако таму редовно летаат гранати, според наредбата на врховниот командант на вооружените сили на Украина, не се сметаат за борбени зони, пишува Strana UA. .

 

Надоместокот од 30 илјади гривни, кој претходно го добиваа сите воени лица без исклучок (со вкупно околу 44 илјади гривни), сега се исплаќаат само на оние кои се во „резервата на врховниот командант“, како и на оние кои служат во втората или третата линија на одбраната и извршуваат напредни безбедносни задачи. Односно, оние кои штотуку се повикани на мобилизација и се обучуваат во центар за обука, како и оние кои служат во ТРО, дури и во пограничните области или во задниот дел, не можат да сметаат на додаток. А вработените ќе добијат минимум 20.100 гривни. Оние кои се разболеле и биле испратени на лекување – без повреди – не добиваат никакви додатоци. И, исто така – туристи од вооружените сили на Украина.

 

Новата наредба предизвика огорченост кај војската. Па дури и на оние кои се борат на првите линии. Затоа што, според војниците и офицерите, штабот почнал искрено да ги намалува условите за служба во првите редови. По негова дискреција, па дури и лични преференции.

На пример, војник на вооружените сили на Украина, Н., изјави за Страна за тоа како штабот го зема предвид времето што војниците и офицерите го поминуваат на линијата на фронтот.