Математичарот проф. Николај Витанов ја анализираше војната во Украина. Еве што напиша на својот личен Фејсбук профил за ситуацијата на 6 март:

Воен бриф за 6 март 2023 година

 

СТРОГО ЗАБРАНЕТО ЧИТАЊЕ ОД СЕСТРА. ШТЕТНИ ЗА НИВНОТО ЗДРАВЈЕ.

Тука има место за техничка анализа, а не за фрлање чувства. Добрата анализа бара свежина, а не емоционално излевање. Трезно ја осуди мислата на Бизмарк дека мора да се грижиме за нашиот национален интерес. Националниот интерес со точно два ипол збора ви го објаснив: придобивки за народот. Значи, гледаме на оваа војна и секогаш се прашуваме: Која е користа за нас од ова?

Ги следиме бавните процеси, и тоа во низа. Затоа што бавните процеси се тие што ќе го одредат исходот на војната. Војните се одвиваат бавно, не како холивудски филм. Бавниот напредок е последица на брзината со која се одвиваат логистичките процеси. И гледајќи ја логистиката, можете да добиете добра идеја за тоа што оди каде.

Процес 1: Украинските системи и снабдувањето со украинската војска. Нема промени. Украина е закачена на системи и приливи исто колку што ја спроведува стратегијата последниот Русин да го убие последниот Украинец во конвенционална војна. Веќе не тече дека ќе започне нуклеарна војна.

Сè е добро пресметано од гледна точка на американските интереси. Американците можат да бројат и ќе ги земат своите. И Русите ќе го добијат своето. И логистиката оди според планот. Најпрво си замина тешката опрема на украинската армија и почна да го собира советското оружје од поранешна Источна Европа. Завршува и почнуваат да и го даваат старото НАТО оружје. Кога ќе заврши, војната ќе почне да завршува, во спротивно ќе треба да стапи во акција новото НАТО оружје со војници на НАТО. А Кина само чека САД да се глупираат и да влезат уште подлабоко во конфликт со Русија. Чека и се лиже за тортата. Тортата се вика Тајван.

Процес 2: Логистиката на руската армија. Дали ракетите се завршени – не. Дали останаа без школки – не. Па, тогаш работите продолжуваат како порано. Односно, континуирана артилериска супериорност на руската армија и истовремени големи загуби во живата сила на украинската армија.

Процес 3: Нумеричкиот состав на украинската армија. Овој процес не оди добро. Резервите за мобилизација во Украина се при крај. Ќе собереме силици за рација. Мора, или системите ќе се исклучат. Западњаците се практични – кога ќе видат дека нема веќе топовско месо, ќе се ракуваат со Русија и ќе ја поделат Украина. Во тек се логистички подготовки. Тешка опрема се истоварува на пристаништата во Грција и Полска. Се прилагодија и Русите. Доаѓа голема битка. Слабата точка во него – присуството на украински топовско месо? Можеби ќе прашам нешто, драги мои проверувачи на факти. Што вели CNN за загубите во украинската војна?

Процес 4: Статус на инфраструктурата. Украинската инфраструктура продолжува да оди по ѓаволите. Рускиот јазик не е засегнат. Руската економија успешно се справува со сите видови санкции. Украинскиот – ако се стопираат системите, веднаш ќе падне. Значи, инфузијата од десетици милијарди мора да продолжи. Колку долго? Се додека има топовско месо за напред. Нема топовско месо, нема немири, нема начин да се оправдаат десетици милијарди што ги истураме во нив. Руинирана инфраструктура, лоша економија. За да има победа на Украина, руската инфраструктура и економија мора уште повеќе да се уништат.

Процес 5: Надпраг шок. А денес нема. Ја гледаме серијата „Прагот“. Русите се обидуваат да го симнат, Американците се обидуваат да го држат доволно високо, но не толку високо за Русија да користи нуклеарно оружје. За да се задржи прагот релативно висок, украинските војници маршираат секој ден. Ајде да размислуваме прагматично. Ќе има војници за пролет. Ќе има и за лето. Доаѓа крвавото лето 2023 година.

Процес 6: Суштински движења на фронтовите. Бахмут полека е опкружен. Маринка – исто така. Покрај Угледар, украинската армија ја зајакна ситуацијата. Сепак, резервите не беа доволни за да се одржи фронтот и полека се движеше кон запад. Тука нема промени. Она што го гледаме е дали на украинските единици во Бахмут ќе им биде наредено да се повлечат или ќе биде гранатирана дивизија. Знаете која е слабата точка на украинската армија – топовското месо. Доколку стане недоволен, системите ќе бидат стопирани. Што значи поделба на Украина.

Процес 7: Идеолошката борба. Работите се прилично мирни во Русија, ситуацијата на фронтот во моментов е поволна, нема услови за масовни немири.

Проблемите се со Украинците. Почнуваме да го подготвуваме теренот за падот на Бахмут. Американците одамна рекоа – еј, Украинци, не ги хранете жабите на Бахмут, повлечете се. Не, не. Беше наведено опкружување на малку повеќе од една украинска дивизија кај Бахмут. Кланицата ќе биде страшна. Не знам како мислат украинските генерали, но од идеолошки и пропаганден аспект, погромот ќе биде огромен.

Процес 8: Пропаганда кај нас. Целосната тага продолжува. Че и жалост. Нема суптилна национална пропаганда. Украинскиот е оставен да биде. И таа е целосен аматер. Оставен е американскиот да се фрли. Но, таа има луѓе кои не ни знаат каде е Украина. Бугаринот е многу поупатен затоа што Украина му е под нос.

А Витанов вели – средете си ја пропагандата, гледајте реално на работите. Не – на телевизија сме преплавени со херои со светли очи кои пророкуваат неодамнешна украинска победа. Следува крваво лето, со големи битки и монструозни загуби на двете страни. Загубите на Украинците ќе бидат многу поголеми, бидејќи повторно ќе има напад со политички цели против артилериската надмоќ на непријателот. Но, вие не ме слушате. Слушајте што ви кажуваат оние со сјајни очи.

Возиме понатаму

Политички науки – (Ден 102)

Продолжуваме со спектакуларната фигура на политичкиот лидер. Трчаме по аглите за да дознаеме кој како ја гледа фигурата на политичкиот лидер. Денес ќе биде забавно. Ќе трчаме по аглите наречени гледна точка на Зигмунд Фројд и Фридрих Ниче. Фројд е секогаш интересен. Некои луѓе, ни вели, развиваат комплекс на инфериорност во детството. И во нивниот понатамошен живот, тие жестоко се борат со овој комплекс, обидувајќи се да го надоместат преку упорна борба за самопотврдување и лидерство. Постои уште еден мотив за лидерство, вели Фројд.

Лидерството може да биде и атипично однесување кое произлегува од невроза, манична параноја или други ментални абнормалности. Значи. Ги следиме идеите на дедо Фројд и му ја даваме на читателот следната домашна задача. Кои бугарски политички лидери го компензираат комплексот на инфериорност? И во кои бугарски лидери лидерството се поврзува со невроза, манична параноја и други ментални отстапувања? Забава а? А има ли такви кои не спаѓаат во двете категории лидери според дедо Фројд?

Политичарите воопшто не го сакаат дедо Фројд. Го сакаат дедо Ниче. Според дедо Ниче, постојат обични луѓе и суперлуѓе, кои се со силна волја и силни поединци кои ги игнорираат духовите и моралните вредности и се воздигнуваат над обичните луѓе, како што луѓето се воздигнуваат над мајмуните. Ух-ха-ах-ах-ах. Се издига над мајмуните. Ги игнорира духовните и моралните вредности. Дедо Ниче е добро оправдување за категориите лидери според дедо Фројд. Исто така, гледајќи ја бугарската политичка сцена, нема супермени. Тоа е сцена, па, сцена. И што има на секоја сцена? Комплекси и ментални отстапувања. Дедо Фројд значи, не дедо Ниче. Но, сè на сцената се обидува да го глуми супермен. Ќе беше комедија ако не доведе до трагедии.

Ајде, доста е за денес. Утре – повеќе.

Следува некои демографија од брошурата

ВИТАНОВ, ДИНАМИКА НА НАСЕЛЕНИЕТО И НАЦИОНАЛНА БЕЗБЕДНОСТ, 2005 година (58 ден)

… Најголемиот конфликт во сиромашните земји во светот денес не е меѓу трудот и капиталот, ниту меѓу националните и странските интереси. Тоа е помеѓу градот и селото …

Цитирам, добро, го цитирам проклетиот Витанов од горната книга.

За да се иселат луѓето од селото во гадата, пишува проклетиот Витанов, мора да има вишок на храна, која може да дојде од национално производство или од странство. Градовите сакаат евтина храна, но евтината храна не го стимулира националното производство. Во селата владее сиромаштија, а инвестициите и социјалните услуги се концентрирани во градовите. Села во соодветната несреќна земја се уништуваат, почнува масовна миграција во градовите и во странство, бидејќи нема национално производство на храна, цените на увозот почнуваат да растат, трговците остваруваат вишок профит. Граѓаните измамени од привремените ниски цени на храната ја чувствуваат голата кука. Ги караат дека така треба, дека во цената е вклучен хонорар за ова, хонорар за тоа. Дали е познато? Тука си:

Закон на Витанов: Кога си будала и дозволуваш да си го уништи сопственото земјоделско производство, ќе се закачиш за јадицата и ќе платиш за да направиш вишок профит на трговците кои ти ја увезуваат храната. И ќе пееш песни за да не умреш од глад.

Спасението? Па, Витанов го опишал на 81. страница од книгата пред 20 години, но кому му е гајле. Развијте го националното земјоделско производство-о-о-о-о, не висете на гола кука дека некој ќе ви увезе евтини домати. Кога бев мал имаше национално производство на домати и беа 6 центи за килограм. Сега се 6 лева за килограм. Ефтино е, нели. Возете вака и доматите ќе станат 60 лева за килограм. Ајде да го засилиме со еден

Закон на Витанов: Животот на будалата може да се опише со 6 зборови – Виси на голи куки и плаќа.

Доста за денес. Ви посакувам здравје и успех, а војната и вирусите нека бидат подалеку од вас.