Познат аналитичар: НОВАТА ВЛАДА ЌЕ ТРАЕ ДО ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ?

223

Македонија ќе добие Влада која ќе има секојдневни меѓукоалициони битки, и тешко дека ќе може да ги исполни програмите и ветувањата дадени пред граѓаните. Ваков е ставот на експертите со оглед на тесното парламентарно мнозинство. Според универзитетскиот професор Александар Даштевски, новата Влада би можела да има доста краток рок на траење, со оглед на тоа што не смее да загуби ниту еден пратенички глас, па тоа би можело да доведе до зголемени барања од страна на помалиот коалиционен партнер во власта.

-Очекувам да има уцени за многу закони, затоа што тесно е мнозинството. Често пати гледаме дека не се решени ни меѓусебните односи. Така што сметам дека многу тешко ќе функционира Владата. Не само што е тесно мнозинството, тоа е неприродна коалиција, затоа што цело време во предизборната кампања СДСМ и нивниот лидер ги напаѓаа ДУИ дека се криминалци дека треба да одговараат и дека нема повеќе да бидат во власта, изјави Даштевски.