Вучиќ ќе лета од рускиот стол? Ја избра Америка, а не Русија – Путин го откажа пристигнувањето во Србија

330

Потпишувањето на договорот Белград-Приштина во Вашингтон, со низа проблематични ставки за Русија, како и последователното исмевање на Марија Захарова со Александар Вучиќ на Инстаграм, е само продолжение на меѓусебните недоразбирања меѓу Белград и Москва на кои бевме сведоци во претходните месеци. Путин навистина ќе дојде во Белград во октомври.

Тензиите меѓу Србија и Русија, кои беа повеќе од актуелна тема во последните месеци, се шокантен пресврт во односите меѓу двете земји. Од вековни пријатели, браќа во вера и крв, најголеми заштитници на Косово и гарант за одбрана на српските права, Русите одеднаш се претворија во оние што ги заматуваат водите во Србија.

Посетата на Путин е сомнителна

Проценувајќи дека односите меѓу Србија и Русија се дефинитивно нарушени, но на политичко ниво, Пророковиќ е убеден дека нема да има сериозни последици за Србија во економска смисла.

„Цврсто сме обврзани со договори и договори, пред сè мислам на оние што се однесуваат на енергетска безбедност, заеми за финансирање на железницата и мислам дека нема да има промени. Од друга страна, во политичка смисла, Русите сигурно нема да ја сакаат точката од договорот што се однесува на снабдувањето со гас. Иако не се споменува турската струја, јасно е кон што цели Трамп, и покрај тоа, јасно е дека најавата за градежната линија Драч – Приштина – Ниш – Софија – Бургас е начин Америка да обезбеди брза комуникација на американската армија по должината на јадранската граница. доаѓа поблиску до границата со Русија. Тоа нема да им одговара на Кинезите, но и на Германците и на Европската унија воопшто “, наведува Пророковиќ.

Во врска со ова, според соговорникот на Нова.рс, никој не може со сигурност да каже дека ќе има билатерална средба и најавената посета на Путин на Белград во октомври.

„По синоќешниот разговор со Лавров, Вучиќ рече дека е сигурно, сепак, Лавров не го рече тоа, ниту, пак, воопшто го спомна во изјавата“, заклучи Пророковиќ.