ШОКГУ ЗГРМЕ ПО ЗАПАДОТ: Зошто криете дека руската војска влезе во Сирија и ја победи исламската Држава

711

Благодарение на воената операција спроведена од Русија, меѓународната терористичка организација Исламска држава во Сирија престана да постои и ниту еден терорист не влезе во Русија – напиша Сергеј Шојгу за воениот весник „Краснаја Звезда“.

Неговиот авторски текст е посветен на петгодишнината од „Сириската кампања“, а рускиот министер за одбрана дополнително посочува и нагласува:

„Што имаме денес? Главната работа е дека Исламската држава е целосно поразена. Покрај тоа, можеме со сигурност да кажеме дека целиот меѓународен терористички подземје претрпе значителна штета, дека е нарушена неговата финансиска поддршка за организациите и системот за поддршка на ресурсите. „Ефективните активности на руските вооружени сили во Сирија поставија сигурна пречка за натамошно ширење на активностите на терористичките групи, особено на соседните територии.

Шојгу исто така оцени дека Русија, ангажирајќи се во Сирија, решила многу важни геополитички прашања што директно влијаеле на нејзините национални интереси:

„Нашето воено присуство на Блискиот исток одржува рамнотежа на силите во регионот, дејствувајќи како клучен гарант за регионалната безбедност. Важен резултат на операцијата е крај на граѓанската војна во Сирија и спречување на колапс на таа земја. Невидена улога во овој процес имаше Рускиот центар за помирување на завојуваните страни, кој беше создаден во февруари 2016 година со учество на вооружените сили на Руската Федерација. Таквата структура е создадена за прв пат во историјата на локалните воени конфликти “.