Борисов и објаснил на Меркел дека македонците не сакаат да ја признаат историската вистина дека биле бугари

1,284

„Дури и за време на претседателството со ЕУ, ние кажавме многу јасно дека не можеме да и кажеме„ да “на Северна Македонија за Европската унија под овие услови. Не е точно дека ова е тезата што ја кажавме сега. подготвени за поддршка на Македонците. Немаме нови услови. Постои договор што сакаме да го почитуваме “. Ова го изјави за БТВ вицепремиерот и министер за надворешни работи Екатерина Захариева.

“И покрај сите шпекулации, ние немаме никакво тврдење за тоа како тие се идентификуваат себеси како граѓани. Ние не сме под надворешен притисок врз Северна Македонија. Нашето тврдење е дека историската реалност не е призната. Нашиот договор е одличен, но не го спроведува Скопје. Ако Некој мисли дека можеме да им кажеме на Македонците „вие сте Бугари“, не го разбира проблемот. Големиот ризик е што во Северна Македонија слушам само она што тој нема да го стори. Јас сум во постојан контакт со Бојко Борисов “, рече Захариева. „Бојко Борисов разговараше со Ангела Меркел и и објасни за состојбата во нашите односи со Северна Македонија“, додаде министерот за надворешни работи.