БОРИСОВ ЈА ИЗВЕСТИЛ МЕРКЕЛ ДЕКА МАКЕДОНИЈА ГО ПРЕКРШИЛА БИЛАТЕРАЛНИОТ ДОГОВОР, КАНЦЕЛАРКАТА ПОКАЖАЛА РАЗБИРАЊЕ

1,602

„Напорите на бугарската страна отсекогаш беа и продолжуваат да бидат насочени кон постигнување дијалог и разбирање за решавање на билатералните прашања со Република Северна Македонија, но за оваа цел тоа мора да го посакаат и спроведат двете страни. Ова беше објавено специјално за БГНЕС од владината прес-служба.

„Премиерот Бојко Борисов и германската канцеларка Ангела Меркел, како и нивните тимови, вршат редовна комуникација на сите теми од заеднички интерес“, соопшти Советот на министри. „И премиерот Борисов и канцеларката Меркел се заинтересирани да најдат решение за ова прашање. Напорите на бугарската страна отсекогаш биле и продолжуваат да бидат насочени кон постигнување дијалог и разбирање за решавање на билатералните прашања со Република Северна Македонија, но за оваа цел тоа мора да го посакаат и спроведат двете страни. Бугарија исполнува целосно разбирање за овие напори на нејзините партнери во ЕУ “, нагласи бугарската влада.