ОВА НЕ ВИ ГО ИМААТ КАЖАНО: КОЛКУ Е ОПАСНО ДА ЖИВЕЕТЕ ВО БЛИЗИНА НА 5G СТАНИЦА

123

Се проценува дека над 800.000 кули со 5G ќелии ќе бидат инсталирани низ САД во следните 20 години, од кои повеќето ќе бидат лоцирани во градовите и нивните станбени области.

Може да очекувате слична динамика и пропорции во вашата земја.

 

 

Ова предизвика бура за многу граѓани, бидејќи инсталирањето на базни станици би значело невидено зголемување и на електромагнетното поле (ЕМП) и на радиофреквентното зрачење.

За овие видови зрачење се смета дека предизвикуваат неколку здравствени проблеми, и покрај Федералната комисија за комуникации (ФЦЦ) и добавувачи како АТ & Т и Веризон ја уверуваат јавноста за нивната безбедност.

Еве неколку здравствени ризици поврзани со живеење во близина на основната линија на 5G:

Постојаната изложеност на ЕМФ и радиофреквентно зрачење може да предизвика електромагнетна хиперсензитивност
Електромагнетната хиперсензитивност или ЕХС се карактеризира со разни неспецифични симптоми, од кои сите се припишуваат на изложеност на погодената индивидуа на ЕМП. Според Светската здравствена организација (СЗО), овие симптоми вклучуваат дерматолошки проблеми како што се црвенило и горење на кожата, како и неврастенични и вегетативни симптоми како што се замор и летаргија, тешкотии во концентрацијата, варење, палпитации, гадење и вртоглавица.

Сепак, СЗО тврди дека овие симптоми не се дел од кој било препознатлив синдром.

Постојаната изложеност на ЕМФ и радиофреквентно зрачење може да предизвика „микробранова болест“
Повеќето од зрачењето на современите базни станици главно се состојат од високофреквентни радио бранови или микробранови. Ова значи дека живеењето во близина на таква станица може да предизвика индивидуи да покажат она што сега е познато како „синдром на микробранова болест“.

Во 1950-тите, советските истражувачи најпрво го идентификуваа синдромот на микробранова болест кај работниците кои биле во контакт со радиофреквентно зрачење.