СТИВЕН ХОКИНГ ГО ШОЌИРАШЕ СВЕТОТ: Мутираните вируси во вакцините се закана, тие можат да го уништат човештвото

3,645

Стивен Хокинг пред новинарите изјави дека верува дека вакцинацијата е закана за постоењето на човештвото во блиска иднина.

Говорејќи за Радио Тајмс пред неговото предавање на Би-Би-Си, професорот Хокинг рече: „Се соочуваме со низа закани: нуклеарна војна, глобално затоплување и генетски модифицирани вируси“.

Фактот дека генетски модифицираните вируси се рангирани меѓу веројатностите како нуклеарна војна, од една од најсветлите индивидуи во светот, треба да биде многу алармантен. Терминот „генетски модифицирани вируси“ опфаќа разни работи. Покрај можноста за трансформација на некои од најтешките вируси во историјата во оружје за масовно уништување, постои и зголемено присуство на генетски модифицирани видови на вирус при вакцинирање. Тие исто така можат да бидат причина за загриженост.

Многу од најчестите вакцини на денешницата содржат генетски модифицирани вируси, или ослабени верзии на оригиналниот вирус. Наводно, овие „ослабени особини“ треба да бидат лесни за телото да се бори против, но постои еден клучен фактор што многумина го забораваат: вирусите мутираат. Иако овие карактеристики се променија, тие сепак можат да станат нешто посилни и поштетни. Вакцините се, на овој начин, потенцијален вектор на болести или други состојби.