ВОЈНИЧКИ ТРИК КОЈ ЌЕ ВИ ПОМОГНЕ ДА ЗАСПИЕТЕ ЗА 2 МИНУТИ

183

Строгиот ритам на живот им дава на војниците многу ограничено време за спиење, понекогаш на многу непријатни места и во многу напнати ситуации, па затоа има смисла дека е развиен посебен метод за да им помогне што поскоро да заспијат.
Методот, кој им помага на поединците да заспијат за само 120 секунди, наводно е дизајниран за американските воени пилоти. Неговото подобрување може да трае шест недели, но кога ќе го направите тоа, ќе ве заспие дури и со многу гласни звуци во позадина или по силна доза на кофеин, пишува порталот Дневна смрт лепог.

Еве како да се изврши воениот метод на спиење:

Чекор 1: Започнете со релаксирање на мускулите на лицето, вклучувајќи ги и мускулите во устата.

Чекор 2: Спуштете ги рамената и опуштете ги рацете за да паднете покрај вашето тело, ослободувајќи ја напнатоста во тие области.

Чекор 3: Опуштете ги градите додека длабоко издишувате.

Чекор 4: Опуштете го долниот дел од телото – бутовите, нозете и колковите.

Чекор 5: Испразнете го умот 10 секунди – расчистете го со одење на вашето „среќно место“ или замислете нешто релаксирачко. Ако не можете да го направите тоа, можете да ги изговорите зборовите: „Не размислувај“.

Чекор 6: Тоа е тоа. Веќе требаше да заспиете, но продолжете се додека не заспиете.

Во овој потфат, визуелизирањето на среќно место, место каде што се чувствувате смирено и безбедно, може да ви помогне да управувате со мислите што ве вознемируваат и ве држат будни, па дури е утврдено дека имаат позитивни резултати за оние со несоница.

Во комбинација со внимателно дишење и релаксација на мускулите, наводно делува дури и ако се обидете да заспиете додека седите. Меѓутоа, ако имате нарушување како анксиозност или нарушување на вниманието, тоа веројатно ќе оди потешко