БОМБА! АЛБАНИЈА ЗАСТАНАЛА НА СТРАНАТА НА БУГАРИЈА ВО СПОРОТ СО МАКЕДОНИЈА

933

„Некогаш со помош на дипломатски ракавици, некогаш без, понекогаш меѓу редови, понекогаш меѓу редови, Бугарија полека ја објаснува својата цел, а тоа е„ ослободување “на Северна Македонија од југословенско или српско влијание (како што велат, не прави грешки) . Некои веќе го разбраа, други допрва треба да го разберат. Ова го напиша Феизи Хаидари, аналитичар и сопственик на највлијателниот дневен албански јазик во РСМ Лајм. во материјал објавен од ФОКУС.

Денес, Србија е многу послаба од Бугарија воено и економски, но и во однос на нејзината позиција на меѓународната сцена. Затоа е фактот дека на земја-членка на НАТО и ЕУ како Бугарија е толку тешко да се ослаби српското влијание врз земја како Северна Македонија, во која сите историски личности од мнозинството од населението имаат многу заедничко со бугарската историја. најважно, изненадува.

Предноста на Србија во РС Македонија е силната „инфраструктура“ што ја инсталира во политичките и економските кругови. Ова е „инфраструктура“ што може да „храни“ и да функционира независно во време кога Центарот (Белград) е зафатен со други проблеми.

Организацијата на оваа „инфраструктура“ создава фалсификувана слика дека просрпска Југославија е автохтона локална идеологија, а не обратно.

Другата предност на Србија, а можеби и најважната, имено човечки ресурси, наследена од времето на Југославија, па дури и од времето на Кралска Југославија. Многу соработници сега се стари и пензионери, многумина веќе починаа, но нивните синови и ќерки ги зазедоа. Сега е редот на нивните внуци. Тие се подготвени да напредуваат каде и да биле нивните татковци и дедовци.

Кога станува збор за патриотизам, но само со зборови, а не со дела, тие се први. Кога станува збор за мултикултурализмот, ќе ги најдете и таму. Тие навлегоа во сите клетки на општеството затоа што нивниот пат е отворен и подготвен од службата на нивните предци. Може да откриете дека тие заземаат директорски места, заменик-директорски места, заменици министри, па дури и министерски места. Тие не прават ништо, само треба да ја следат „линијата“ на нивните предци и нивниот успех е загарантиран.

Но, времињата малку се сменија. И покрај предностите на Србија во Македонија, овој пат Бугарија изгледа решена. Таа нема намера да ја олабави својата позиција и тоа го покажува отворено и недвосмислено.

Историски гледано, Србија никогаш немала никаква врска со Македонија (освен како агресор), така што денес нема што да бара тука.

Каде се Албанците во целата оваа приказна?

За жал, како што се случувало многу пати низ историјата, ние сме таму каде што непријателот сака да не види. Ние Албанците од Северна Македонија, најголемите жртви на србизмот и југословенизмот, сè уште не сме го положиле тестот во нашата мисија за искоренување на српското влијание. Всушност, ние често сме најсилното оружје во просрпската политика, принудувајќи дури и неутрални македонски политичари да го „прегрнат“ Белград.

Официјална Тирана не е ништо подобра. Не само рамо до рамо, туку и со заеднички став за заживување на изменетата Југославија во форма на „мини Шенген“. Наместо да го поддржува Коридорот 8, кој носи големи економски и геостратешки придобивки за Албанија, Тирана го покровителува Коридорот 10 (Белград-Атина), кој ја остава Албанија на периферијата и го прави Белград главен град на Западен Балкан.

Светло на крајот од тунелот е победата на Албин Курти на Косово, која ги засилува „проалбанските сили во албанската политика“ (навидум чудна фраза на прв поглед, но ако погледнете малку подлабоко, поентата е јасна).

Ако оваа победа успее да влијае на другите албански региони, тогаш нема сомнение дека Албанците ќе го искористат историскиот момент за конечно ослободување од руско-српското влијание, нешто што ќе донесе со себе позитивен изглед.