КОРОНАТА ЈА ЗБРИША СРЕДНАТА КЛАСА! Неплатени сметки, долгови и заеми одвлекоа на дното 150 милиони луѓе во светот

341

Значи, дури и добро усовршените проценки што доаѓаат од централните институции, мултинационалните компании и самите инвеститори, а врз основа на основните стратегии, не успеаја да останат „имуни“ на kovid-19.

За прв пат од 90-тите години на минатиот век, глобалната средна класа се намали минатата година, според Центарот за истражување Пју. Околу 150 милиони луѓе – број еднаков на населението во Велика Британија и Германија – се распаднаа на социо-економското скалило во 2020 година, со најголем пад во Јужна Азија и субсахарска Африка.

Дефинирањето на параметрите на оваа глобална средна класа е одамна контроверзно. „Пју“, кој ја истражуваше оваа тема повеќе од една деценија, се однесува на „луѓето со среден приход“ како оние кои заработуваат од 10,01 до 20 американски долари на ден, користејќи податоци што ги балансираат разликите во куповната моќ меѓу земјите.

Во анализата има посебен опсег – приход од „средно-среден“, кој се однесува на заработка помеѓу 20,01 до 50 долари на ден. Други, како што е институцијата Брукингс, се одлучија за посеопфатна дефиниција од 10 до 100 долари на ден.

Вкупно, кога зборуваме за средната класа, всушност зборуваме за 2,5 милијарди луѓе или третина од светската популација. Забележливо е дека средната класа „изгуби“ токму во земјите кои сè уште се борат да го зајакнат својот економски статус, иако во многу азиски земји, исто така, младите имаат сè поголем проблем.

Генерацијата Z, на пример, има голем проблем со долговите, што беше особено разгорено од сегашната криза. Во својот последен извештај на Светските економски изгледи, објавен на 6 април, Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) предвидува дека глобалната економија во 2024 година ќе биде за 3,00 проценти помала отколку што би била доколку нема пандемии.

Се наведува дека ова главно се должи на тоа што владите на земјите во развој имаат помалку простор за закрепнување, за разлика од Соединетите држави или Европа. На пример, Индија ќе заврши со БДП што е за 5,2 проценти понизок во 2021 година отколку што би бил ако нема криза. За Индонезија, таа бројка е 9,2 проценти, а за САД само 1,6 проценти.