ЕВРОПА ГОТВИ НОВО ИЗНЕНАДУВАЊЕ! Се појави нов„Нон Пејпар“ на Бореj: Што се бара од балканските држави?

239

Документот нагласува дека интеграцијата на Западен Балкан во ЕУ е „политички, безбедносен и економски интерес“ и „инвестиција во стабилна и просперитетна Унија“.

Министрите за надворешни работи на ЕУ водат стратешка дебата за Западен Балкан, а основата за тоа е неофицијален документ составен од високиот претставник Хосеп Бореj, дознава Танјуг во Брисел.

Во т.н. Во „нон-пејпер“ на тема „Зголемен ангажман на ЕУ на Западен Балкан“, во кој Танјуг имаше увид, се наведува дека Србија се очекува да ја забрза динамиката на реформите во земјата, но и да ја искористи шансата да постигне договор со -наречен Косово.

Текстот на документот проценува дека властите во Белград и Приштина во моментов имаат „силен мандат“, добиен на изборите, што „треба да го искористат за да постигнат сеопфатен договор за нормализација“.

– Ниту една од двете страни нема време да изгуби – се наведува во текстот.

Се додава дека ЕУ работи на овозможување продолжување на процесот на преговори меѓу Белград и Приштина во Брисел.

Од Приштина се повикува да направи „одлучни реформски напори“ како и „напредок во дијалогот со посредство на ЕУ“ со цел да се постигне напредок на нејзиниот европски пат.

Нагласувајќи дека е потребно да се „забрза процесот на интеграција“ на Србија, Белград е повикан да ги забрза реформите „особено во областа на владеењето на правото и управувањето“, но и „да ја консолидира својата геополитичка ориентација“.

– Во тоа треба да се вложат повеќе политички инвестиции – се наведува во текстот.

Документот нагласува дека интеграцијата на Западен Балкан во ЕУ е „политички, безбедносен и економски интерес“ и „инвестиција во стабилна и просперитетна Унија“.

– Западен Балкан има јасна цел да стане полноправен дел од ЕУ и не сака да биде задоволен со засилена економска, трговска и финансиска соработка – се вели во текстот.

Европската унија Косово Фото: Профимедија / илустрација
Се додава дека граѓаните на Западен Балкан имаат „чувство на долгорочно разочарување“ во процесот на проширување, што, во случајот на Србија, се должи на забавувањето на напредокот.

Како заклучок, ЕУ повикува на унифициран пристап кон Западен Балкан, кој ќе ги насочи сите сили кон „една цел“, а тоа е „работа на заедничка иднина“ и „цврста врска на Западен Балкан со ЕУ“.