ШОКАНТНА ПРОВОКАЦИЈА НА БУГАРСКИ ИСТОРИЧАР! Не може кон вашата мајка Бугарија вака да се однесувате

1,616

„Многу луѓе ја мешаат Европската унија со Советскиот сојуз. Соништата на нашите пријатели и роднини во Република Северна Македонија ЕУ да нè принуди да започнеме преговори се доста залудни и невозможни“. Ова за БНР го изјави проф. Кирил Топалов, член на Мешовитата комисија, чија цел е решавање на историските спорови меѓу Бугарија и РСМ.

Тој коментираше дека ЕУ е свесна дека „оваа земја не е реформирана ниту еден сантиметар од тоталитарниот комунистички модел во поранешна Југославија што го формираше и управува со него до денес:“ РСМ е најнереформираната држава на поранешните југословенски држави. Република “.

Проф. Топалов потсети дека иницијативата за пристапување на Западен Балкан во ЕУ е бугарска – од претходната влада.

“Отсекогаш сме имале најдобра братска, пријателска, сродствена намера и желба за оваа земја … Таа не може да се однесува така кон нејзината мајка – Бугарија. Таа мора да се однесува кон нас со почит како и секоја друга. Држава, но таа не се однесува како која било друга држава, но се однесува со длабока омраза и омраза “, рече тој.

Кирил Топалов беше категоричен дека ако нереформираната тоталитарно-комунистичка држава влезе во ЕУ, тоа ќе биде тројански коњ на Русија и сите сили што сакаат да ја дестабилизираат Европската унија.

Според него, дури и ако владетелите во Северна Македонија одлучат нагло да ја променат својата политика кон Бугарија, тамошното општество не е подготвено да го стори тоа.

Тој изрази сомневање дека политичките лидери и на владејачката РСМ и на опозициската партија навистина сакаат земјата да влезе во ЕУ затоа што земјата е „потопена во корупција, а со пристапувањето во ЕУ, корупцијата ќе се контролира, барем до одреден степен“.

Проф. Кирил Топалов не очекува Бугарија да отстапи од својот став во врска со почетокот на преговорите со ЕУ за ПЦМ.